Proton Pompası İnhibitörleri (PPİ) ve Magnezyum Eksikliği
Lansoprazol, esomeprazol, pantoprazol ve rabeprazol gibi proton pompası inhibitörleri (PPİ) gastrik asit miktarını güvenilir bir şekilde baskılayan ve bu nedenle gastrik asitle ilişkili hastalıkların tedavisinde yaygın reçete edilen ilaçlardır. Proton pompası inhibitörleri, gastroözofageal reflü hastalığı, gastrit, özofajit, Barrett's özofagusu, Zollinger-Ellison sendromu, peptik ülser hastalığı, nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlarla (NSAİİ) ilişkili ülserler ve Helicobacter pylori gibi gastrik asitle ilgili birçok durum için yaygın olarak kullanılmaktadır. PPİ grubu ilaçlar genellikle iyi tolere edilse de, kemik kırılması, bunama, enfeksiyon ve hipomagnezemi riskinde artışla ilişkilendirilmiştir.
Magnezyum düşüklüğü, PPİ'ların yaygın olarak bildirilen bir yan etkisidir ve uzun süreli PPİ kullanımından sonra (genellikle en az 3 ay) ortaya çıkmaktadır. Şiddetli ölçüde magnezyum eksikliği olan tüm hastaların yarısında uzun süreli PPİ kullanımının bu olayda rolü olduğu tespit edilmiştir. Magnezyum seviyeleri magnezyum takviyesinden sonra geçici olarak normale dönse de PPİ kullanmaya devam eden bu hastalarda nüks sık görülmüştür.
Uzun süreli PPİ tedavisi gören hastalarda kalp ritm bozukluğuna yol açabilecek magnezyum düşüklüğü gelişme riski daha yüksektir. Bu grup ilaçların nadir ancak ciddi yan etkisinin farkında olmak ve yaşamı tehdit eden ritm bozukluklarına yol açabilecek hipomagnezemi ataklarını önlemek adına uzun süreli PPİ kullanımına dikkat etmek gereklidir.
Referanslar
1. Ortega FJ, Campos FN, Mercedes B. Hypomagnesemia Caused by Chronic Use of Over-the-Counter Proton Pump Inhibitor as a Possible Cause of Supraventricular Tachycardia. Cureus. 2023 Jul 28;15(7):e42606.
2. Seah S, Tan YK, Teh K, Loh WJ, Tan PT, Goh LC, Malakar RD, Aw TC, Lau CS, Dhalliwal T, Kui SL, Kam JW, Khoo J, Tay TL, Tan E, Au V, Soh SB, Zhang M, King TF, Gani L, Puar TH. Proton-pump inhibitor use amongst patients with severe hypomagnesemia. Front Pharmacol. 2023 Jan 30;14:1092476.
3. Maideen NMP. Adverse Effects Associated with Long-Term Use of Proton Pump Inhibitors. Chonnam Med J. 2023 May;59(2):115-127.
4. Gommers LMM, Hoenderop JGJ, de Baaij JHF. Mechanisms of proton pump inhibitor-induced hypomagnesemia. Acta Physiol (Oxf). 2022 Aug;235(4):e13846.